Pihalni orkester, ki so ga poslušalci dobrih sedem desetletij poznali pod imenom Litostroj, se je v letu 2022 preimenoval. Nekdaj mogočne tovarne s tem imenom ni več, godbeniki pa so se odločili, da istoimenski orkester ne bo šel po enaki poti. Sprejeli so odločitev, da bodo glasbeno udejstvovanje nadaljevali pod novim imenom Pihalni orkester Ljubljana, s katerim bodo še naprej prispevali k popestritvi utripa in čim zanimivejši turistični ponudbi najlepšega mesta na svetu.

Pihalni orkester je v letu 2020 dopolnil že 70 let neprekinjenega delovanja. Nekdanja mladinska godba Litostroj, ustanovljena sredi prejšnjega stoletja kot orkester velikega socialističnega koncerna, je v desetletjih delovanja prerasla v kakovosten orkester, ki poleg koračnic izvaja zelo raznolike zvrsti glasbe, od klasične do ljudske in zabavne.

70 let delovanja

Pihalni orkester je v letu 2020 dopolnil že sedem desetletij delovanja. Nekdanja mladinska godba Litostroj, ustanovljena sredi prejšnjega stoletja kot orkester velikega socialističnega koncerna, je v tem času prerasla v kakovosten orkester, ki poleg koračnic izvaja zelo raznolike zvrsti glasbe, od klasične do ljudske, zabavne, popularne, filmske in tudi rockovske.

Kraj druženja ljubiteljskih glasbenikov

Orkester je postal kraj druženja in rasti številnih ljubiteljskih glasbenikov vseh starosti, v njem pa so začeli pot tudi številni odlični profesionalni glasbeniki.
V dobi intenzivnega razvijanja kulturne dejavnosti v letih 1949 in 1950 je bil med najbolj aktivnimi takratni krajevni sindikalni svet Ljubljana, ki je dal pobudo tudi za ustanovitev litostrojske pihalne godbe.

Prvi nastopi

1. maja 1950 je godba v zgodnjih jutranjih urah v Šentvidu in v litostrojskem naselju zaigrala nekaj koračnic. Ob tej priložnosti je dobila tudi svoje ime Mladinska godba Litostroj. Od takrat naprej so sodelovali ob raznih kulturnih prireditvah v Ljubljani in zunaj nje, še vedno pa ohranjajo igranje prvomajske budnice v Šiški  ter soustvarjajo program na Rožniku. Tako se je začelo.

Generacije godbenikov in dirigentov

Godba je od takrat doživela veliko sprememb, v njej je igralo preko 200 godbenikov, orkester je vodilo sedem dirigentov in minilo je sedemdeset let. Ponosni so na godbenike, ki so iz njihovih vrst prestopili v profesionalne vode in na tri generacije godbenic in godbenikov, ki soustvarjajo ta orkester.

Pihalni orkester Litostroj leta 1992